Lekkie sałatki owocowe. Sezonowe hity.

Ciekawa w smaku i swoich wartościach, w części zapiekana sałatka z granatem i awokado.


SKŁADNIKI:

  • 1/2 lub 1 słodkie ziemniaki 
  • Olej lniany 
  • 1/2 jabłka, w plasterkach 
  • 3 garśći kapusty, posiekanej
  • 1/4 awokado,w plastrach
  • 1 garść ziaren granatu 
  • 1/2 garść pistacji 
  • nasiona Chia (opcjonalnie) 
  • sól 
  • czarny pieprz

Dressing

  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżki soku jabłkowego 
  • 1 łyżka tahini 
  • słodzik wyboru ( używałem płynnej stewii) 

PRZYGOTOWANIE:

Potnij słodkie ziemniaki w duże kawałki , jak frytki. Umieść je na blasze do wypieku, wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 ° C, aż staną się miękkie i lekko zaczerwienione (około 25-30 minut). Po 15 minutach dodaj plasterki jabłek i pistacje i piecz razem z ziemniakiem (będą potrzebować jeszcze około 10-15 minut). Zrób dressing po prostu mieszając wszystkie składniki. Podczas mycia kapusty, upewnij się, że jest ona bardzo dokładnie spłukana. Następnie, używając dłoni, zrób masaż sałatki. Im dłużej będziesz to robił, tym lepsza sałatka wyjdzie. Popraw smak  solą i pieprzem. Na talerzu umieść odrobinę masła jako dodatek do ziemniaków , oraz jabłko i orzechy. Dodaj także plasterki awokado, nasiona granatu i odrobinę nasion z Chia. Uwagi Można również służyć słodkie ziemniaki frytki oddzielnie (lub zrobić trochę więcej) z tahini lub hummus.


Jeden z lepszych pomysłów w upalne dni by uzupełnić nieco węglowodanów, wodę w organizmie, białko i witaminy. Kaloryczność na dość niskim poziomie, jedynie ser i orzechy potrafią podnieść tą poprzeczkę nieco wyżej, dlatego tutaj wybór dowolny. Arbuz to idealny o każdej porze roku.  Fantastycznie orzeźwia i wspaniale gasi pragnienie. W 92% składa się z wody. Jest bardzo smaczny, słodki i kruchy. Ma mało kalorii bo 100 gramów (około 1 średniej wielkość kawałek) ma tylko  36 kcal. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Dzieje się tak ponieważ zawiera odpowiedni zestaw witamin. Na 100 gramów Wit.C-8 mgWit.A (beta-karotenu)-569 I.U., 112 mg potasu oraz witaminy z grupy B.


SKŁADNIKI:

  • 30-40 dkg abruza (twardy, dojrzały, schłodzony)
  • duża garść liści bazylii
  • dwie łyżki orzechów (u mnie włoskie)
  • 20 dkg pokruszonego sera koziego

PRZYGOTOWANIE :

Watermelona pokrój w grubą kostkę. Liście bazylii spłucz i odsącz z wody. Przełóż arbuza do miseczki, posyp i wymieszaj  z bazylią, Dodaj na wierzch  ser  i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Na koniec posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Połączenie pomarańczy ogórka i orzechów daje kolejną ciekawą i wartościową sałatkę. Jagody również wtrącają swoje trzy grosze z witaminami.


SKŁADNIKI:
Dla Vinaigrette

  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 
  • ½ łyżeczki musztardy 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • Sól i pieprz do smaku 

Na sałatkę:

  • 2 duże pomarańcze 
  • 1 szklanka świeżych jagód 
  • ½ ogórka szklarniowego, w plasterkach
  • ½ szklanki całego surowego nerkowca 

PRZYGOTOWANIE:

Sos Vinaigrette:   W małej misce wymieszaj pomarańczę ( pokrojona drobno i zgnieciona,lub zblendowana), sok pomarańczowy i musztardę ziarnistą. Trzymając nadal trzepaczkę, podlej niewielka ilością oliwy z oliwek, aż będzie dobrze wymieszane. Dopraw  smak solą i pieprzem. 

Teraz sałatka:   W dużej misce wymieszaj kawałki pomarańczy, jagód, plasterki ogórka i orzechy nerkowca. Sos wccześniej przygotowany wlej na wierzch i wymieszaj. Podawaj po przygotowaniu. Jeśli nie chcesz jeść od razu, sałatka i sos mogą być schłodzone oddzielnie,do momentu wymieszania.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl