Potas. Ważny regulator pracy mięśni i serca.

Potas wraz z chlorem i sodem należy do elektrolitów, tzn. minerałów, które rozpuszczają się w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne. A ponieważ nasz organizm w większości składa się z wody, potas jest wszędzie: wewnątrz komórek, w przestrzeni międzykomórkowej, w chłonce i we krwi. Wszystkie elektrolity ściśle ze sobą współpracują.

Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację, oraz  jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni. Jednak najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. Braki objawiają się m.in. kurczami mięśni podczas intensywnego wysiłku i nieregularną pracą serca.


Bataty pieczone z czerwoną soczewicą w pomidorach


SKŁADNIKI (na 3 duże porcje):

  • 3 duże bataty lub 6 mniejszych 
  • 1 duża czerwona cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 200 gramów soczewicy 
  • 400 ml rozgotowanych na sos pomidorów lub puszka pomidorów, starannie rozgniecionych dłonią 
  • około 500 ml wrzątku 
  • oliwa 
  • tymianek lub rozmaryn 
  • sól 
  • chili lub pieprz kajeński do smaku 
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu roztartych w moździerzu 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka kozieradki

Dodatki:

  • jogurt naturalny 
  • natka pietruszki lub kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, posmarować oliwą, oprószyć solą, chili i tymiankiem lub rozmarynem. Przykryć arkuszem folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości batatów ( od 40 minut do 1,5 godziny). Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę, imbir, kozieradkę, kurkumę i szczyptę chili i chwilę razem smażyć, często mieszając. Dodać soczewicę, wymieszać i wlać wrzątek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Gdyby płyn się wcześniej wygotować, można podlać jeszcze odrobinę wrzątku. Następnie dodać pomidory, wstępnie posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz chili. Upieczone bataty przekroić na 4 części, nie przecinając skórki. Wnętrze polać obficie soczewicą. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego oraz natką lub kolendrą, w towarzystwie surówki.


Ciasto/deser na zimno z bakalii awokado i mango.


SKŁADNIKI :

  • orzechy włoskie 
  • suszone morele, figi, daktyle, śliwki, rodzynki  
  • 1 awokado 
  • 1 mango  
  • agar miód lub syrop klonowy 
  • sól kamienna nierafinowana 
  • ekstrakt waniliowy 
  • kurkuma 
  • olejek eteryczny np. pomarańczowy

PRZYGOTOWANIE :

Orzechy wkładamy do blendera i miksujemy, suszone owoce miksujemy oddzielnie, mieszamy razem wyrabiając w misce jak ciasto z odrobiną soli. Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, agar oraz kurkumę blendujemy na gładką masę. Wyrobioną bazę układamy na talerzu, wykładamy na nią masę z awokado, można udekorować migdałami lub owocami. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.


Pomidorowy smoothie z orzeszkami piniowymi i tabasco.


SKŁADNIKI:

  • garstka orzeszków piniowych
  • 3 duże pomidory malinowe
  • papryka ramiro
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 10 dag śmietankowego serka kremowego
  • sok z cytryny i tabasco do smaku
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Pinie prażymy na rumiano na suchej patelni. Pomidory sparzamy, ściągamy skórę, tniemy na ćwiartki, usuwamy ogonki i pestki, miąższ wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę, czosnek, bazylię, serek, miksujemy tak długo, aż smoothie będzie aksamitnie gładki. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, tabasco, solą i pieprzem. Rozlewamy do wysokich szklanek. Po wierzchu polewamy oliwą i posypujemy piniami.


Najbogatsze źródła potasu (zawartość w 100 g produktu) :

  1. morele suszone – 1666 mg 
  2. figi suszone – 938 mg 
  3. awokado – 600 mg 
  4. banany – 395 mg 
  5. ziemniaki – 357 mg 
  6. seler – 320 mg 
  7. kiwi – 290 mg 
  8. pomidory – 282 mg 
  9. grejpfruty – 277 mg

o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl