Fasolka po bretońsku. Sałatka makaronowa. FIT na swojskiej nucie.

Sprinterska sałatka makaronowa  z zielonym pieprzem.

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka na bazie makaronu. Bez problemu przyjmie się do smaku również makaron pełnoziarnisty, czy nawet szpinakowy. Ekspresowy obiad, lub  awaryjna sałatka imprezowa dla spóźnialskich. Jaja, suszone pomidory, oraz nasz bohater odcinka-pieprz dobrze wróżą temu przepisowi w kolarskiej kuchni .

SKŁADNIKI:

  • 250 g makaronu gwiazdki 
  • 150 g pieczarek 
  • 3 jajka 
  • 5 pomidorów suszonych 
  • 20 g zielonego pieprzu marynowanego 
  • 100 g sera żółtego tartego ( Parmezan np ) 
  • 1 awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek remulady duńskiej 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy. Pieczarki kroimy w kostkę, sparzamy i odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy, kroimy w kostkę. Koktajlowe tniemy na połówki. Podobnie obrane ze skórki awokado na paski lub kostkę .Pieprz odsączamy z zalewy, siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach.  Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy remuladę, składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Fit style fasola po bretońsku.

Tak, wiem ze swojska smakuje wspaniale, ale uwierzcie ze wersja fit ma również swój niezapomniany smak dając nam w gratisach dużo wiekszą gamę minerałów i witamin. O morzu białka roślinnego juz nie wspomnę

SKŁADNIKI:

  • 1/2 żółtej cukinii 
  • 1 duża zielona cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula 
  • 250g fasoli Jaś-ugotowanej 
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej-
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 
  • 1,5 łyżeczki majeranku suszonego

PRZYGOTOWANIE :

Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę marchewkę. Po około 2 minutach dodać pokrojone papryki. Podlać 2 łyżkami wody i lekko poddusić. W między czasie cukinie pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka i dusić dalej całość. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i po kolejnych 5 minutach dodać do garnka.  Gotować całość po miękkości warzyw. W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i pół litrem wody. Mieszaninę przelać do rondla.

Pieprz.

Przyprawę stanowią owoce pnącza pochodzącego z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowca.  Pieprz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego) lub zielony (są to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego liofilizowane albo przechowywane w słonej zalewie lub occie) to także owoce tej samej rośliny, ale zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce. Główni producenci pieprzu to Indie, Malezja (Sarawak) i Indonezja (Sumatra), a także Brazylia.  Pieprz czarny to wieloletnie pnącze dorastające nawet do 15 m długości Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej głównie w wierzchniej warstwie owocu piperyny.  Czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez. Wiele sałatek i jarzyn dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnie smaku.  Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań typu risotto, do potraw z białego i żółtego sera. Biały pieprz jest łagodniejszy i jest do wielu potraw wprost niezbędny, podnosi bardzo smak jaj, szczególnie faszerowanych, jest doskonały do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich dań, które przyprawia się imbirem, do mięs (wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina). Idealnie pasuje także do ryb. Każda zupa z odrobiną pieprzu nabierze wspaniałego aromatu i smaku. Chętnie przyprawiamy nim również potrawy z jaj, ciepłe i zimne sosy.  Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu, działa też lekko moczopędnie, jest jednak niewskazany przy wszelkich dietach i dla osób ze skłonnościami do podrażnień przewodu pokarmowego. Czarne ziarenka rozgrzewają i dezynfekują, ale też łagodzą gorączkę i przeziębienia. Pomagają przy migrenie i wpływają korzystnie na przemianę materii jako pogromca tłuszczu dzięki zawartej w pieprzu piperynie, popularnej ostatnio w suplementach wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl