Omlet z wołowiną, tort z naleśników i buraczkowe smoothie.

Pomidorowo-ziołowy tort naleśnikowy. Ciekawy pomysł na posiłek dla kilku osób przed treningiem lub dniem w pracy. Składniki farszu można zmieniać kolorystycznie na zielony ze szpinakiem, czy dodając więcej sera w różnych odmianach.

SKŁADNIKI:

  • 4 średnie pomidory 
  • 1 średnia cebula 
  • kilka garści tartego sera mozzarella 
  • sól, pieprz (do smaku)

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta soli 
  • kilka gałązek bazylii 
  • kilka gałązek oregano

PRZYGOTOWANIE:

Podstawą przepisu są naleśniki ze świeżymi ziołami (mogą być suszone, ale to już nie będzie "to samo").  Składniki na ciasto naleśnikowe  orientacyjnie, bo zawsze robię "na oko", więc każdy może zrobić je ze swojego sprawdzonego przepisu.  Do ciasta dodajemy dużą ilość drobno poszatkowanych świeżych ziół i smażymy, jak zwykłe naleśniki. Pomidory kroimy w cienkie plasterki (można też pozbyć się skórki, sparzając je w gorącej wodzie). Cebulę kroimy w cienkie piórka. W naczyniu żaroodpornym lub zwykłej tortownicy układamy warstwowo naleśnik-pomidory (posolone i opieprzone)-cebulka i posypujemy startym serem.  Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 30-40 min. w 180°C.

Puszysty omlet z krwistą zapiekaną wołowiną. Tak, wiem, gigantyczne ilości białka.  Ale czy nie lepiej w naturalny sposób uzupełniać braki w komórkach mięśniowych po zakończonym ciężkim treningu, zamiast sięgać po suplementy diety sportowej?

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek 
  • 1-2 plastry dobrej wołowiny na stek 
  • 1 zielona papryka pokrojona w plastry 
  • średnia cebula też w plasterkach 
  • 1/2 szklanki sera Provolone rozdrobniony 
  • sól i pieprz 
  • masło

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój stek bardzo cienko. Wołowinka będzie bardziej miękka w drobnych kawałkach. Zarrumień stek na patelni na średnim ogniu, dodając sól i pieprz do smaku. W tym samym czasie duś paprykę i cebulę na maśle aż do miękkości. Wbij 2 jajka do miski z solą i pieprzem i ubij , lub zmiksuj robotem kuchennym aż sie mocno spieni. Nagrzej nieprzywierającą patelnę  na średnim  ogniu i dodaj odrobinę masła. Po rozpuszczeniu masła dodaj jajka na patelnię i mieszaj szybko szpatułką przez 5 sekund, Obróć omlet na druga stronę, posyp jego połowę rozdrobnionym serem i dodaj na tą połówkę zarumienioną wcześniej wołowinkę i duszoną paprykę z cebulką.  Przykryj farsz druga polową omleta i smaż do zarumienienia spodu, po czym obróć na drugą połówkę do dołu by również sie zarumieniła. Voilà !

Kolarskie mineralno witaminowe smoothie z buraków. Burak – to prawdziwa bomba cennych składników. Zawiera on spore ilości kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan.  Jabłko – owoce zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C, której najwięcej jest pod skórką.Pełne antyoksydantów. Marchewka –  to spora dawka beta-karotenu, który też jest silnym antyoksydantem.

SKŁADNIKI:

  • 1 burak 
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 1 jabłko 
  • świeży sok z pomarańczy 
  • kilka listków świeżej mięty 
  • opcjonalnie woda mineralna do rozcieńczenia koktajlu

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i buraka umyj i obierz. Jeśli posiadasz blender o słabszej mocy, warto przez zmiksowaniem warzyw ugotować je najpierw na parze. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do pojemnika blendera. Jabłko obierz, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Dodaj do pozostałych składników. Dodaj sok z pomarańczy i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty dolewaj wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zmiksuj jeszcze raz.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl