Co kolarz może stworzyć w kuchni z serka wiejskiego?

Ciekawy suflet na bazie serka właśnie i pełnoziarnistej mąki, zarodków i słodkich składników. Może zarówno zastąpić posiłek, jak i deser. Spore ilości białka w połączeniu z węglowodanami to danie bardzo wartościowym.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie odsączonego serka wiejskiego (200-gramowy) 
  • 3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
  • jajko 
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżka miodu (jeżeli banan jest dojrzały, można pominąć) 
  • łyżka zarodków pszennych 
  • mały banan 
  • aromat waniliowy 
  • dżem figowy

PRZYGOTOWANIE:

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Serek wiejski odsączyć i połączyć z mąką i żółtkiem.  Dodać aromat waniliowy, łyżkę zarodków pszennych, proszek do pieczenia i miód. W oddzielnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połączyć ubitą pianę z pozostałą masą. Naczynie posmarować masłem. Część ciasta przełożyć do naczynia i dodać banana pokrojonego w plasterki. Przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku około 25 minut.  Po tym czasie pozostawić na około 5 minut w piekarniku. Po wyjęciu dekorować dżemem.


Niby klasyka, jednak serek podnosi i trudność wykonania ( by wyrosły nam w górę) i wartości odżywcze mocno w górę właśnie białkiem. Placki z serka wiejskiego.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie serka wiejskiego
  • 1 duże jajko 
  • 3 duże łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 
  • 1/4 szklanki mleka 1,5-2% 
  • łyżeczka cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  
  • truskawki, banan, brzoskwinia 
  • łyżka jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

Kawałki serka odcedzić od śmietanki i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, dodać jajko, mąkę, cukier, sodę i mleko, dokładnie wszystko zmiksować. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać łyżką porcje ciasta, piec na małym ogniu pod przykrywką.  Najlepiej do smażenia nie używać tłuszczu, jeśli jednak Wasza patelnia tego wymaga, to dodać jego niewielką ilość. Po paru minutach odwrócić placki na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć już bez pokrywki. Przełożyć na talerz, polać jogurtem i nałożyć umyte i pokrojone owoce.

Tutaj idziemy już po bandzie i szarżujemy jak husaria. Fantazyjne połączenie jajecznicy z serkiem i mnóstwem cytryny. Pistacje rozwalają już system swoim smakiem.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka skórki z cytryny 
  • 1 serek wiejski 
  • garść solonych pistacji 
  • 1 łyżeczka estragonu 
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do miseczki, do tego wycisnąć sok z 1/2 cytryny, przyprawić estragonem i szczyptą pieprzu.  Dodać garść posiekanych pistacji i łyżkę startej skórki z cytryny. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię.  Gdy jajecznica jest już odpowiednio ścięta, dodać serek wiejski i trzymać jeszcze przez 2-3 minuty na ogniu.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl