Przetwory z owoców sezonowych. Kuchnia naturalna.

W większości zapomniane przepisy na domowe słoje z przetworami dla sportowca ceniącego sobie zdrową żywność są perełkami. Pamięta ktoś jeszcze smak domowego ogórka kiszonego, soku z malin, czy dżemu z jagód ?

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik. Nie jest polecany jedynie osobom z chorobami nerek i reumatyzmem.

Borówki, czy jagody jak kto woli są pełne pierwiastków mineralnych, zwłaszcza selenu, cynku, miedzi i manganu, oraz witamin C, A, B, PP.

W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo


Przepis na domowy dżem z jagód leśnych.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg borówek leśnych ( jagód)
  • 1 opakowanie cukru żelującego z przeznaczeniem na pół kg owoców

PRZYGOTOWANIE:

Jagody przebrać, opłukać i odsączyć na sicie Do garnka wsypać jagody i cukier żelujący. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 - 5 minut często mieszając Następnie przelać do wysterylizowanych słoiczków i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia przykryte ściereczkami lub kocem

 Sterylizacja słoików:  Umyte i wypłukane słoiki wstawić do piekarnika i nastawić go na 110 stopni. Tak samo postępować z przykrywkami.  Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizować słoiki i przykrywki ( oczywiście osobno ) ok 10 - 15 minut.  Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda.

Domowej robótki sok ze świeżych malin. Do słoiczków lub butelek.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg malin 
  • 1 kg cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • duży słój szklany lub dwa mniejsze

PRZYGOTOWANIE:

Maliny umyć w naczyniu z sitkiem, odstawić na chwilę by ociekła woda. Na dno słoja wsypać część malin i przysypać je cukrem robiąc takie warstwy aż do zapełnienia słoja. Dolać sok z cytryny. Następnie przykryć gazą (do kupienia w aptece, jest bardzo dobra bo oddycha a nie wpuszcza do środka muszek gustujących w takich specjałach) zawiązać sznurkiem lub gumką recepturką i odstawić na 2 dni aż maliny zaczną puszczać sok i podnosić się do góry zwiększając  objętość soku. Po tym czasie do dużego garnka przecedzić przez sito maliny od soku, pozostały w słoiku cukier dodać do garnka z sokiem i podgrzewać na ogniu mieszając do momentu aż cukier się rozpuści a sok będzie gorący ale nie wrzący. Słoiczki i nakrętki wcześniej wyparzyć wrzątkiem aby były czyste. Wlewać za pomocą lejka gorący sok do słoiczków , od razu zakręcać i odstawić do góry dnem na ściereczkę aż do momentu wystygnięcia.

Domowy kompot z rabarbaru w słoikach na jesień i zimę

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg rabarbaru 
  • 20 dag cukru kilka goździków

PRZYGOTOWANIE:

Łodygi rabarbaru umyć, odciąć końce i pokroić na około 3-centymetrowe kawałki.  Zalać 2 l wody, dodać cukier i goździki. Gotować pół godziny.  Gorący kompot z rabarbaru przelać do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików lub butelek.  Pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 80 st. C. Ostudzić.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl