Dania w upalne dni. Lekko,prosto i skutecznie.

 Letnia klasyka w najlepszym wydaniu z buraczkami, które są tak przyjazne naszej krwi. Jest też sporo białka w pozostałych produktach.

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek botwinki
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE:

Botwinkę umyć. Liście posiekać, a buraczki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 0,5 litra wrzącej wody, dodać szczyptę kwasku. Gotować przez około 20 minut. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek posiekać. Dodać do jogurtu razem ze startymi warzywami i ugotowanymi burakami. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Chłodnik podawać z ćwiartkami jajka na twardo.

 Tu jużnie ma mowy  o klasyce. Bez kompromisów serwujemy kolarskie lody z awokado i gorzką czekoladą. Gdyby ktoś chciał podrasować smakowo w stronę tradycyjnych lodów, polecamy dodać jedno soczyste jabłko do blendera i nieco więcej miodu.

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości owoce awokado
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 -3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu z mięty pieprzowej
  • opcjonalnie: garść świeżych liści mięty
  • odrobina soku z limonki
  • 3 łyżki startej ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki. Z awokado usuwamy pestkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używamy liści świeżej mięty – po umyciu, osuszeniu i posiekaniu wrzucamy je do masy w trakcie blendowania. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co 30 minut mieszając masę. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą

 Lżej niż z warzyw się raczej nie da przygotować placuszków. Cukinia nadaje sie idealnie, dodatek natki pietruszki z mnóstwem żelaza uzupełnia składem i smakowo to proste danie.

SKŁADNIKI:

  • 2 małe cukinie (około 0,5 kg)
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżki mąki 
  • sól 
  • natka pietruszki, koperek
  • oliwa do smażenia 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie umyć i odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli przygotowujecie placuszki z dużej, mocno dojrzałej cukinii to przed tarciem trzeba usunąć pestki.  Do cukinii wbić jajka i dodać 4 pełne łyżki mąki. Posolić. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę mąki.  Placki smażymy od razu. Cukinia pod wpływem soli puszcza wodę, przez co masa robi się rzadka. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać cienkie placuszki wielkości około 1 łyżki stołowej. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać od razu po usmażeniu. 

mamy kolejne placki, tym razem ziemniaczane, ale z ugotowanych wcześniej gruli, czy kartofli. Przepisy banalne, ale jak skuteczne w smaku i diecie.

Placki z gotowanych ziemniaków

SKŁADNIKI:

  • 650g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maślanki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, maślankę i mąkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.  Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Kłaść na niej po jednej łyżce ciasta. Na tym etapie placków nie rozpłaszczać, bo będą się kleiły do łyżki. Kiedy zrumienią się od spodu przełożyć je szpatułką na drugą stronę i wtedy rozpłaszczyć. Placki obrócić jeszcze raz, by brzegi ładnie się przypiekły. Podawać od razu z wybranym dodatkiem, np. z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem i koperkiem.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl