Grill chudy i zdrowy jak rydz. Bez tłuszczu, w otoczeniu przypraw.

 Na pierwszy ogień bierzemy najbardziej wartościową część mięska wieprzowego w otoczeniu moreli i przypraw.

SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por 
  • 250 g suszonych moreli 
  • sól 
  • kolorowy pieprz 
  • 30 g masła
  • 6 gałązek tymianku 
  • szczypta chili 
  • szczypta curry

PRZYGOTOWANIE:

Umyj mięso, a następnie je osusz i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj w misce olej i wszystkie przyprawy - sól, pieprz, chili, curry oraz porwany na drobne części tymianek. Dodaj do tego pokrojone mięso i bardzo dokładnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny, aby mięso dobrze przesiąknęło smakiem i zapachem przypraw. Umyj starannie pora. Pokrój go w centymetrowe plasterki. Umyj morele, osusz i usuń z nich twarde nasionka. Pokrój owoce na połówki. Odsącz mięso z oleju. Na metalowe lub drewniane wykałaczki nabijaj kolejno kawałki mięsa, morele oraz plasterki pora. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. Zdejmij szaszłyki z patelni i połóż na mięsie kawałeczki masła.

Weganie będą zachwyceni. Ten przepis aż kipi od witamin i minerałów . Może śmiało konkurować z rasową pizzą.

SKŁADNIKI: 

  • dwa pomidory 
  • 50 g sera feta/kozi  
  • 1/3 cukinii 
  • 6 oliwek
  • sól, pieprz,
  • oregano, bazylia 
  • łyżeczka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię i pomidory pokroić na grube plastry, porządnie przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzany grill elektryczny lub patelnię grillową wlać łyżeczkę oliwy i zgrillować warzywa z obu stron. Ułożyć na talerzu, posypać serem feta lub plastrem koziego i udekorować oliwkami i świeżymi ziołami. 

Kuskus w otoczeniu pietruszki, papryki,pomidorków cherry, szczypiorku i oliwy w oliwek. Poezja już od samego startu. Jak widać nie samą kiełbasą i boczkiem żyje grill...


SKŁADNIKI:

  • czerwona papryka 
  • 2 szt bulionetka drobiowa 
  • 1 szt kasza kuskus 100 g 
  • pomidory cherry 6 szt 
  • oliwa z oliwek 4 łyżki 
  • szczypiorek 1 pęczek 
  • natka pietruszki 0.5 pęczka
  • woda 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE:

Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion, połóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz 15 minut na średnio rozgrzanym grillu. Bulionetkę  rozpuść w szklance wrzątku, zalej kaszę kuskus i pozostaw pod przykryciem, aż w kaszę wsiąknie cały bulion. Dodaj do kaszy pomidorki cherry przekrojone na pół, posiekany szczypiorek z natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Teraz nadziewaj papryki farszem z kuskusem. Każdą przykryj i wstaw ponownie na grill na około 5-10 minut, tak by się nie otworzyły. Dobrze smakowo pasuje tu rownież curry


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl