SUPERFOODS - odcinek trzeci: kakao

KAKAO – ziarna pochodzą z owoców kakaowca. Drzewo to jest całoroczne i rośnie w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej, występuje także w Afryce.  Jest uprawiane od prawie 4 tysięcy lat. Dawniej było wykorzystywane zamiast pieniędzy.

Kakao bardzo dobrze wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, pozytywnie oddziałuje na pamięć oraz ukrwienie mózgu. Jest to prawdziwa antyoksydantowa bomba.  
Chroni przed wirusami i chorobami skóry. Poza tym ziarna zawierają mnóstwo magnezu (którego pozytywny wpływ na nasz organizm doskonale znamy), żelaza skutecznego w walce z anemią, chromu regulującego cukier we krwi. Do listy można dopisać również wapń, mangan i cynk. Cała ta mieszanka powoduje poprawę koncentracji i redukcję stresu.

Mamy do czynienia z kolejnym przykładem superfood, które pomoże uchronić nas przed nowotworem jelita grubego.

Świetnie sprawdza się również na złe humory – podnosi on bowiem poziom serotoniny, można w nim znaleźć anandamid – jedną z endorfin. Jeśli uda nam się dorwać prawdziwe, surowe kakao – dodatkowo wzbogacimy się jeszcze o kwasy tłuszczowe Omega-6. Zalecane jest dla osób z problemami lub ryzykiem kamicy nerkowej. W ziarnach kakaowca występuje teobromina, czyli substancja która uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.

Kakao to trzeci przykład (po poprzednim oleju kokosowym i czosnku) na świetne właściwości nie tylko odżywcze. Wykorzystywane jest jako kosmetyk – często na drogeryjnych półkach możemy spotkać np. masło kakaowe. Doskonale natłuszcza i nawilża, jego składniki są świetnie wchłaniane przez skórę.



Przykładowe przepisy

Dietetyczna czekolada z owocami

Składniki:

2 łyżki gorzkiego kakao

1/4 szklanki suszonej żurawiny

1/4 szklanki rodzynek, suszonych truskawek lub innych owoców

1/2 szklanki wiórek kokosowych

5 łyżek masła klarowanego

1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozłóż na niej owoce, wiórki kokosowe (opcjonalnie orzechy). Masło rozpuść z miodem i kakao. Zalej nim owoce. Blachę wstaw do zamrażalnika na 1,5 godziny.


Maseczka z kakao na twarz (skóra sucha, podrażniona)

Składniki:

1/3 szklanki ciemnego, niskotłuszczowego kakao w proszku   

1/4 szklanki miodu

3 łyżki śmietany

2 łyżki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce na kremową pastę.

Nakładać na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyć po 15 minutach.


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl