Trzydziesta druga strona menu Kolarskiej Kuchni

Kolejna strona naszego menu czerpie natchnienie z kuchni włoskiej, jedynie na obiad wybraliśmy się do Budapesztu :) Jak zawsze smacznie i wykwintnie możecie się tym objadać bez obaw o skutki uboczne. Zaczynam mieć obawy, czy okładki naszej księgi wytrzymają tak ogromną ilość przepisów. W naszej kuchni jutro frittata, mam nadzieję że również spróbujecie.

Coś nowego wyszperałem na śniadanie. Frittata warzywna z mozzarellą. Szybko się przyrządza, większość czasu pracuje za nas...piekarnik .

Składniki:

1 opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami

5 jajek

100 g mozzarelli (lub innego sera)

Przygotowanie     :

Do formy na tatrę wrzucamy warzywa i pokrojoną kiełbasę. Jajka dokładnie rozbijamy, dodajemy przyprawy i ser i zalewamy taką masą warzywa. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gotowe :-)  Jeśli ktoś lubi swojsko podkręcić smak, nie ma twardej diety, może dorzucić pokrojone 2 kiełbaski myśliwskie, lub podobne frykasy.

Lekko zmodyfikowane leczo warzywne z kurczakiem. Sezon kolorowych warzyw ruszył.

Składniki :

4 filety z kurczaka

1 duża cebula

4 pomidory

3 cukinie

6 papryk (po 2 każdego koloru: czerwona, zielona, żółta)

kukurydza w puszce

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe

olej do smażenia

Przygotowanie :

Myjemy mięsko i osuszamy, kroimy w kostkę, smażymy do miękkości na lekko rozgrzanej oliwie z dodatkiem przypraw i liści laurowych.

Cebulę drobno kroimy. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i szklimy cebulkę.  Papryki myjemy, kroimy w niezbyt drobną kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę (ale też dość grube kawałki), razem z papryką dodajemy do garnka z cebulą. Cukinie obieramy i kroimy na dość grube kawałki, dodajemy do garnka. Wsypujemy kukurydzę, wszystko dusimy do miękkości, dodając jeszcze trochę oliwy i przyprawy.

Miękkie mięso przekładamy z patelni do garnka z warzywami. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Świetnie się komponuje również jako dodatek do ugotowanego ryżu, wtedy obiad nawet na 3-4 dni z lodówki.

Toskański krem z pomidorów z ciabattą to włoska odmiana naszej pomidorówki. Warto spróbować bardziej wyrafinowanej jej wersji, najlepiej na kolację. Pomidorki oczywiście nabuzowane są potasem, oraz innymi minerałami

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

kostkę rosołową i litr wody

2 łyżki oliwy z oliwek

2 średnie cebule

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 kg pomidorów lub 2 – 3 puszki pomidorów ok. 400g/szt.

pieprz, sól, cukier

4-6 ząbków czosnku

bazylię w proszku lub świeża

1 ciabatta lub 1/3 bagietki

kawałek Parmezanu

Przygotowujemy bulion – poprzez zagotowanie 1 litra wody z jarzynami (marchewka, pietruszka, kawałek selera, czy odrobiny kapusty włoskiej. Staramy się wszystko gotować aż lekko zmiękną. Następnie obieramy i kroimy w kostkę cebulę, którą podsmażamy przez ok. 2-3 minuty do miękkości na patelni na dwóch 2 łyż. oliwy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażamy. Do cebuli i czosnku dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy  i smażymy przez ok. minutę. Dodajemy pomidory i smażymy wszystko ok 10 min.

Pomidory, cebulę i czosnek przekładamy do gorącego bulionu, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem według uznania. Do zupy dodajemy posiekaną bazylię lub bazylię w proszku. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i całość blendujemy.

W części przepisów na tym etapie jest dodawana ciabatta lub bagietka – w celu zagęszczenia zupy. Ja akurat tego kroku unikam ponieważ wolę trochę rzadszą wersję zupy.

Na koniec dodam że zupę podaje na ciepło z przygotowaną wcześniej ciabattą lub bagietką. Wybrane pieczywo  kroję w  grubsze, około 2 cm grubości, kromki, skrapiam oliwą z oliwek (czasami smaruje też ząbkiem czosnku) i chwilę podsmażam z obu stron (ewentualnie zapiekam w piekarniku). Tak przygotowane pieczywo wrzucam do zupy żeby nią nasiąkło. Zupę dekoruje świeżą bazylią/natką pietruszki lub kolendra. Jeszcze lepiej smakuje z odrobiną tartego Parmezanu :)


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl