Dwudziesta dziewiąta strona Menu Kolarskiej Kuchni

Sobota, więc czas otworzyć kolejny raz nasza opasłą księgę cudów kuchennych. Przyznam szczerze, że czas który poświęcam na Kolarską Kuchnię to jeden z najcenniejszych wkładów w  zdrowie w moim życiu, mam nadzieję że i wam podobny klimat się czasem, lub stale udziela. Jeśli lubicie masło orzeszkowe, to czas zrobić wersję 100% orzechową, czego w sklepach nie znajdziecie .

DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW ZIEMNYCH

na 350g słoiczek masła orzechowego

360g orzechów ziemnych

sól(do smaku)

cukier/miód (do smaku)

Orzechy uprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera i miksować do momentu uzyskania gęstej, tłustej masy (oczywiście róbcie przerwy, tak aby nie przegrzać miksera ;)). Dodać cukier/miód i sól i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka (zakręcić dopiero po ostudzeniu). To już wszystko! Smacznego :)

Uwagi:

*Jeśli pierwszy raz robisz masło orzechowe - przez pierwsze kilka minut masa zamiast masła będzie przypominać mąkę, ale z czasem orzechy puszczą tłuszcz i powstanie krem ;)

*Masło przechowuj w zakręconym słoiczku w temp. pokojowej ok. 2 tygodni lub w lodówce ok. 4 tygodni  (w lodówce lekko twardnieje)

Polecam włączanie do tygodniowego menu częściej wszelkiego rodzaju kaszy, które wartościami odżywczymi potrafią położyć na łopatki standardowe ryże, czy makarony. Tutaj podrzucamy kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem.

Składniki :

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

łyżka oliwy

1 szalotka

1 ząbek czosnku

120 g szpinaku

1 marchewka

1 łyżka curry

1 jajko

3 łyżki jogurtu naturalnego

sól

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy 2 razy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszamy ognień do małego, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn - około 10 minut, uważają, cy kaszy nie przypalić. Szpinak myjemy, marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy, by woda odparowała. Dodajemy marchew, kaszę i curry. Dodajemy jajko i jogurt, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, w razie potrzeby curry, i odstawiamy do ostygnięcia. Z masy formujemy w dłoniach 9 kotlecików, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, w połowie czasu delikatnie przekładając je na drugą stronę. Kotleciki delikatnie zezłocą się.

Wieczorny ciekawy chłodnik z malinowych pomidorów, truskawek oraz guacamole. Pomysł bardzo mi się spodobał. Mam nadzieję że wam również. Smak oczywiście jak Dior ;)

Składniki :

500 g pomidorów  malinowych

250 g dojrzałych truskawek

1 pęczek grubego szczypioru

2 łyżeczki octu sherry 

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 mała, płaska łyżeczka cukru

sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)

Guacamole:

2 awokado 

sok z 1/2 cytryny

sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)

Najpierw przygotuj guacamole. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką stołową wydrąż miąższ. Następnie wymieszaj wszystko na gładką masę z cytryną oraz przyprawami.

Umyj pomidory, truskawki oraz szczypior. Pomidory pokrój w ćwiartki, truskawki w plastry, a szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do przykrywanego pojemnika, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, a następnie wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Pojemnik zamknij i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu zmiksuj blenderem na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, octem


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl