Czternasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Czas na czternasty już odcinek kuchni tworzonej z myślą o naszych czytelnikach. Każde z dań bez większego problemu przygotuje każdy z Was z odrobina chęci. Czekamy na Wasze miejsca na podium podparte naszymi przepisami.

Pasta serowo-jajeczna, expresowo przyrządzone pyszne i pełnowartościowe śniadanie.


Najlepiej smakuje z ciemną bułeczką z ziarnami. Składników tylko kilka : ugotowane 2-3 jaja, pół kostki dobrego sera białego półtłustego, kilka łyżek naturalnego jogurtu, ale jeśli ktoś ceni smak zamienić na majonez light, sól, pieprz, koperek lub szczypiorek. Ugotowane i ostudzone jaja rozgnieść widelcem w misce, dobrze zmiksować potem z serem przyprawiając do smaku przyprawami i zieleninką. Nakładać gładkim nożem na bułkę od lewej do prawej strony, lub od zachodu na wschód, wtedy dzień cofa się do tyłu ;)
Uwaga, smak uzależnia skutecznie ;)


 Na lunch serwujemy dziś kaszę gryczaną delicious z łososiem.


  Składniki :

 50 g kaszy gryczanej (suchej)

 2 garście szpinaku

 3 plastry łososia wędzonego

 2 orzechy włoskie

 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 1 łyżeczka octu jabłkowego

 1 łyżeczka oregano

 pieprz, zioła prowansalskie i cytryna

 Przyrządzenie :

 Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku i wymieszaj z oliwą, octem, oregano i pieprzem. Na ostatnie 2 minuty gotowania kaszy, wrzuć na patelnię kawałki łososia (nie smaż na oleju, bo łosoś sam w sobie jest wystarczająco tłusty) i czekaj aż mięso ryby zacznie się robić delikatnie różowe. Ugotowaną kaszę dodaj do łososia i chwilkę razem podsmaż. Nie dodawałem soli, ponieważ nie miałem takiej potrzeby (łosoś był dość słony). Jeśli dla kogoś będzie za mało, można dodać szczyptę soli himalajskiej lub morskiej.

Gotowe danie wyłóż na liście szpinaku, posyp rozgniecionymi orzechami oraz ziołami i cytryną (według uznania).

A wieczorkiem jedna z kilku wariacji sałatki z rukoli, tym razem z szynka parmeńską.

 
Składniki:

opakowanie rukoli

ok. 10 dkg dowolnej szynki długo dojrzewającej

garść startego w grube wióry parmezanu lub ramader

6-8  pomidorków koktajlowych

garść pestek słonecznika

  Sos:

2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego

7 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju

płaska łyżeczka miodu płynnego

2 ząbki czosnku

spora szczypta soli

Wykonanie:

Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w ćwiartki. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.

Smacznego.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

  • Trzynasta strona menu Kolarskiej Kuchni

    Trzynasty raz pojawiamy się w Waszej kuchni na łamach portalu. Jeśli jeszcze ktoś z Was nie próbował walczyć  w kuchni z naszym wsparciem, to...

    Więcej...
  • Dwunasta strona menu Kolarskiej Kuchni

    Sezon startowy powoli się zbliża , czas więc podnieść nieco wyżej poprzeczkę w przygotowanych na wasze potrzeby daniach. Sami robimy się ponownie...

    Więcej...

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl