Szósta strona menu Kolarskiej Kuchni

Doporannej kawy nasza kuchnia serwuje dziś kaszkę, na której małe dzieci biegają w rytmie ADHD. Chyba jest w tym jakiś odrzutowy sekret. Wracamy więc do smaków dzieciństwa.
Wysoki indeks glikemiczny manny jak i kiwi preferuje ten posiłek na pyszną bombę na słodko do spalenia od zaraz. Kaszkę gotujemy kilka minut na mleku, lub wodzie, w/g zaleceń na opakowaniu, mieszamy z pogniecionym lub zblendowanym kiwi, oraz odrobiną miodu. Jeśli chcecie zróżnicować indeks, kombinujcie z innymi owocami, czy dodatkami z płatków. Nie przesadzajcie jednak z manną, potrafi uzależnić swoim smakiem i zasypać zbyt dużą ilością węglowodanów.

Pyszna ciabatta serwowana na lunch w przerwie w pracy skusi chyba każdego. 1-2 szt tego pysznego pieczywa rodem z Italii, zapełniamy na przemian sałatą, rukolą, czerwoną cebulą pociętą w drobne paski, plastry soczystego pomidora ( o tej porze roku polecam koktajlowe ). Wcześniej podsmażone na oliwie i przyprawach do drobiu drobno pocięte paski z piersi kurczaka układamy w tym zielonym chaosie. By danie nabrało pełni smaku i wartości doprawiamy je oryginalnym pesto, najlepiej zrobionym przez Was w domowej kuchni. Jeśli mocno zamkniecie oczy podczas jedzenia, zobaczycie wschód słońca w Toskanii ...

Chłodnik na soku z buraka. Zimna zupa, której bazą jest jogurt i sok ze świeżego buraka. Wkładka z jajem białkowo i smakowo dopełnia tak, że posiłek wciśnie Was w fotel na dłuższą leniwą chwilę. Z ogródka w warzywniaku przynosimy rzodkiewkę, bąki z cebulki dymki lub szczypiorek , 2-3 buraki, ogóra świeżego i koperek. Z lodówki wyciągamy duży naturalny jogurt i cytrynę. Przyda się też i sól i pieprz. Buraki obieramy i przy użyciu sokowirówki tworzymy cudny czerwony sok. Pęczek rzodkiewki i ogóra kroimy w kostkę, dosypujemy drobno pokrojony szczypior , przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, wlewamy jogurt i sok z buraków. Mieszamy, dodając sok z połówki cytryny. Teraz włóżcie taki mix do lodówki na minimum pół godziny i wieczorem sprawdzając swój trening na kompie wyciągnijcie do pałaszowania posypując na talerzu również świeżo krojonym koperkiem . 

Smacznego i zdrowego.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl