Czas na białko, aby zregenerować swoje mięśnie.

Konsumpcja białka przed i pod treningu, może pomóc powstrzymać utratę masy mięśniowej.

Nie jest tajemnicą, że mięśnie tracimy wraz z wiekiem. I nie jest tajemnicą, że mniejsza ilość mięśni sprawia, że jesteśmy wolniejsi. Wiadomo też, że trening aerobowy – jazda na rowerze – oraz trening siłowy mogą nam pomóc, tak jak dostarczanie dużej ilość białka. Badania pokazują, że obie te strategie zastosowane razem, mogą zwiększyć efekt ochronny masy mięśniowej.

Badanie opublikowane w ostatnim numerze Sports Medicine pokazuje, że spożycie białka połączone z trudnymi przejażdżkami i treningami, może poprawić zdolność organizmu do produkcji   mięśni z białka, które jesz (zdolności, która maleje wraz z wiekiem). Wynik końcowy to rozwinięcie i wykorzystanie mięśni, które już masz oraz jazda silniejsza i szybsza w nadchodzących latach.

Żeby uzyskać taki efekt, dostarczaj białko na 30 min przed i po treningu siłowym lub po intensywnym pedałowaniu. „Takie regularne spożywanie protein jest kluczowe dla zmniejszenia związanego z wiekiem spadku jakości i wielkości mięśni", mówi Stanford naukowiec Stacy Sims, dr. dyrektor badań i współzałożyciel Osmo Nutrition. Sims zaleca spożywanie od 5 do 10 gramów aminokwasów rozgałęzionych (budulec białek), szczególnie leucyny, 30 minut przed treningiem. Następnie potroić tę ilość i dostarczyć w ciągu pół godziny po wysiłku, aby wywołać maksymalny wzrost i regenerację mięśni.

Pokarmy dostarczające dużą ilość białka: jogurt, nabiał, jajka, rośliny strączkowe, takie jak orzeszki ziemne i chude mięso i ryby. Można również pójść na łatwiznę i zrobić koktajl z białka w proszku. Oto iść do receptury z Leslie Bonci, MPH, RD, dyrektor żywienia w sporcie na Uniwersytecie w Pittsburgh Medical Center:

1 miarka proszku białka 1/2 szklanki mrożonych wiśni lub innych owoców 115 g soku: tarta wiśnia, granat lub ananasa 115 g jogurtu waniliowego Szczypta imbiru


o autorze

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • 34-300 Żywiec, Folwark 21/25
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl